ПОЗАШКІЛЬНА ОСВІТА В УКРАЇНІ У КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ, ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ТА НАЦІОНАЛЬНОЇ САМОІДЕНТИФІКАЦІЇ - Ткачук, Лариса; Ткачук, Мирослава (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2022)
У статті проаналізовано сучасний стан і найближчі перспективи розвитку української позашкільної освіти у контексті глобалізації, інтеграції до єдиного європейського освітнього простору та національної самоідентифікації. З’ясовано наслідки безпосереднього та опосередкованого впливу глобалізації на позашкільну освіту. Визначено основні аспекти у напрямі практичної реалізації стратегічного курсу української позашкільної освіти на європейську інтеграцію. Виокремлено головне завдання позашкільної освіти України – формування у молодого покоління національних цінностей як світоглядних засад української громадянської ідентичності. Ключові слова: позашкільна освіта; неформальна освіта дітей і молоді; глобалізація; європейська інтеграція; національна самоідентифікація; освітній простір; освітньо-виховна система; безперервна освіта; Європейський Союз; європейські освітні стратегії.