ДЕОНТОЛОГІЧНА СКЛАДОВА ПІДГОТОВКИ СУЧАСНОГО ПЕДАГОГА - Шкляєва, Галина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2022)
У статті розглядаються актуальні питання виховання деонтологічної культури у процесі підготовки сучасних педагогів. Аналізуються основні складові педагогічної деонтології, як науки про поведінку та обов’язок сучасного педагогічного працівника, визначається сутність деонтологічної культури майбутнього педагога та її структурні компоненти у контексті професійного становлення. У статті наголошується на тому, що деонтологічна складова професійної підготовки педагога передбачає деонтологічні знання, уміння і навички педагогічної діяльності, що спрямовують діяльність педагога на відповідальне ставлення до професійних обов’язків, знання норм поведінки, орієнтацію на загальнолюдські цінності. Ключові слова: педагогічна деонтологія; педагогічна культура; деонтологічна культура; педагогічна етика; професійна компетентність; загальнолюдські норми та цінності; професійна підготовка педагога; педагогічна діяльність; освітнє середовище.