СТАНОВЛЕННЯ ФІЛОСОФІЇ ОСВІТИ В СПОЛУЧЕНИХ ШТАТАХ АМЕРИКИ - Іванчук, Анна (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2023)
У статті розглядається предмет і призначення філософії освіти у США. Обґрунтовано доробок представників різних філософських шкіл та проаналізовано спільне та відмінне в розроблених ними ідеях, прослідковано їх взаємозв’язок, взаємовплив і взаємодоповнення, виявлено сутнісні характеристики, які можуть стати важливими чинниками розв’язання цієї проблеми в сучасних соціокультурних умовах. Зазначено, що шкільна освіта в Сполучених Штатах Америки має тривалу та гнучку історію. Її становлення, визначення змісту, форм і методів постійно перебувають під впливом різноманітних філософських течій, що формували американську науку. Ключові слова: філософія; особистість; творчий розвиток; соціокультурна адаптація; демократія; ініціатива; творче мислення.