ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ МУЗИЧНОГО СЛУХУ В ПРОЦЕСІ ОРКЕСТРОВОЇ ПІДГОТОВКИ МУЗИКАНТА-ДУХОВИКА - Палаженко, Олег; Виткалов, Сергій; Цюлюпа, Степан (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2023)
У статті представлено й охарактеризовано найважливіші компоненти розвитку музичного слуху музикантів-духовиків у процесі їх оркестрової підготовки. Високопрофесійна підготовка розвитку музичного слуху у виконавців-духовиків у закладах вищої освіти мистецького спрямування буде ефективною і цілеспрямованою за умови дотримання безперервного і ретельного слухового самоконтролю музиканта, що в кінцевому результаті допоможе виконавцю координувати і направляти роботу всього виконавського апарату в цілому. Професійне оволодіння музичним слухом є ключовим елементом музичного сприйняття музикантом-духовиком образного та емоційного мислення, що синтезується на основі сприйняття музичної мови, а відтак стає основним підґрунтям для розкриття виконавцем композиторського задуму та втілення і передачі музичного образу, наповненого найрізноманітнішим художнім змістом. Ключові слова: слух; музиканти-духовики; оркестрова підготовка; заклади вищої освіти; виконавська діяльність; компетентність; компоненти.