МОДЕЛЬ ОРАТОРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Красницька, Ольга (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2023)
Ораторська діяльність є процесом і засобом інформаційного, когнітивного, емоційного, психологічного та поведінкового впливу оратора на аудиторію, аудиторії на оратора, завдяки чому обоє змінюються, розвиваються та вдосконалюються. Уперше презентовано модель ораторської діяльності, що складається з елементів, які відтворюють її сутність та в яких оратор відчуває гостру потребу для забезпечення ефективності шляхом виконання певних дій, досягнення конкретних цілей, реалізації комунікаційної стратегії (публічний виступ, зворотний зв’язок, рефлексія, підготовка до промови). Ключові слова: оратор; аудиторія; публічний виступ; ораторська діяльність; вплив; зворотний зв’язок; рефлексія; комунікація; контент промови.