СТАНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МІФОЛОГІЇ ЯК НАУКИ ВІД ДОНАУКОВОГО ПЕРІОДУ ДО ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ - Сивачук, Наталія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2023)
Міфологія посідає в житті людства особливе місце і становить невід’ємну частину історії нашого народу. Світоглядні уявлення українців формувалися упродовж віків і сягають тисячоліть, тому й викликають інтерес вчених – істориків, філологів, фольклористів, етнографів, філософів, культурологів, психологів та ін. Науковці вважають, що будь-який поділ культури на давню й сучасну показує величезне значення саме давньої, бо сучасну з огляду не лише на досить короткий час її існування, а й на її досягнення можна прирівняти до листя того дерева, стовбуром та гілками якого є давня культура. Саме під час існування останньої сформувалися й сама культура як явище, і структура людства, і його природне оточення. Ключові слова: міфологія; українська міфологія; світоглядні уявлення українців; міфологічні уявлення; історія; археологія; фольклористика; культурологія; філологія; психологія; міфічна свідомість.