ІНСТИТУТ КОНФУЦІЯ ЯК ОСВІТНІЙ ІНСТРУМЕНТ М’ЯКОЇ СИЛИ І ЙОГО ЗВ’ЯЗОК ІЗ ДЕРЖАВНОЮ ПОЛІТИКОЮ КНР - Заболотна, Оксана (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2023)
У статті проаналізовано роль Інститутів Конфуція (ІК) як інструменту «м’якої сили» в Україні та світі та їхній зв’язок із державною політикою КНР. Досліджено вплив ІК на глобальні освітні та культурні процеси, враховано причини неактивності деяких ІК в Україні через війну, міграцію та суспільно-політичну ситуацію. Розкрито роль ІК у формуванні громадської думки про Китай через культурні заходи та мовні курси. Розглянуто взаємозв’язок політичних подій у КНР і дії інструментів «м’якої сили». Зазначено контраверсійні погляди на роль ІК, відмічено можливе використання їх для пропаганди та обмеження академічної свободи. Автор закликає до балансу між прагненням культурного обміну та обережністю щодо негативного політичного впливу. Ключові слова: Інститут Конфуція (ІК); інструмент м’якої сили; культурний обмін; пропаганда; мовні курси; академічна свобода; вища освіта; інтернаціоналізація; Китайська народна республіка.