РОЗВИТОК СИСТЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ - Кірдан, Олена; Авраменко, Богдан (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2024)
У статті виокремлено та схарактеризовано етапи розвитку системи забезпечення якості вищої освіти в Україні. Характерною ознакою початкового етапу (1991–1999 рр.) стало інституційне структурування національної системи забезпечення якості вищої освіти. Особливості адаптаційного етапу (2000–2010 рр.) – декларування та узгодження із принципами й засадничими ідеями Болонського процесу нормативно-правового забезпечення якості вищої освіти. На формувальному етапі (2011–2014 рр.) затверджено нормативно-законодавче забезпечення долучення України до Болонського процесу. Характерні ознаки модернізаційного етапу (2015–2019 рр.) – створення та запуск діяльності Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, започаткування проведення акредитацій освітніх програм; становлення внутрішніх систем забезпечення якості вищої освіти у закладах вищої освіти. З 2020 р. розпочався сучасний етап розвитку системи забезпечення якості вищої освіти в Україні.