СУТНІСТЬ ТА ЗНАЧЕННЯ ДОСЛІДНИЦЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В ОСОБИСТІСНОМУ ТА ОСВІТНЬОМУ РОЗВИТКУ УЧНІВ - Бербец, Віталій; Кожевніков, Руслан (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2024)
У статті визначено сутність дослідницької компетентності учнів, схарактеризовано її роль у формуванні особистості підлітка, яка полягає в сприянні розвитку критичного мислення, забезпечує формування навичок самостійного навчання та самоорганізації, стимулює творчу активність учнів. Визначено основні компоненти дослідницької компетентності, а саме: знання, уміння та навички, які забезпечують успішне проведення досліджень та розвивають здатність до самостійної, творчої і критичної роботи з інформацією. Доведено важливість наявності сприятливого навчального середовища для формування дослідницької компетентності учнів, що включає інтерактивні заняття, проекти, експерименти, консультативну підтримку педагогів, вільний доступ до джерел навчальної інформації тощо.