ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНО-ЕКОЛОГІЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ У МАЙБУТНІХ ЕКОЛОГІВ ЯК ПРЕДМЕТ КОМУНІКАТИВНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ІЗ СУБ’ЄКТАМИ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Кочубей, Микола (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2024)
У статті розкрито проблему формування професійно-екологічної відповідальності у майбутніх екологів як предмет комунікативної взаємодії із суб’єктами господарювання. Розглянуто категорії «соціальна екологічна відповідальність», «професійно-екологічна відповідальність», «позитивна індивідуальна професійно-екологічна відповідальність», «професійно-екологічна відповідальність майбутніх екологів». Здійснено структурно-функціональну характеристику професійно-екологічної відповідальності як єдності трьох компонентів: ціннісного, інформаційно-пізнавального та поведінкового. Вставлено, що проблема формування професійно-екологічної відповідальності у майбутніх екологів докорінно відрізняється від проблеми функціонування моделі формування у них професійно-екологічної відповідальності як очікування потрібного майбутнього. Подано структурно-функціональну характеристику основного конструкту розробленої моделі формування професійно-екологічної відповідальності майбутніх екологів як єдність трьох компонентів.