АНАЛІЗ ДЕФІНІЦІЇ «МІЖНАРОДНИЙ СТУДЕНТ» В УКРАЇНІ ТА ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ В АСПЕКТІ ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ - Безлюдна, Віта; Свиридюк, Ольга (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2025)
У статті проаналізовано дефініцію «міжнародний студент» в Україні та Великій Британії в аспекті інтернаціоналізації закладів освіти. З’ясовано, що міжнародний студент є не лише учасником процесу інтернаціоналізації, а й її каталізатором. Його академічна мобільність сприяє трансферу знань, міжкультурному обміну та підвищенню конкурентоспроможності університетів на світовому рівні. Підкреслено, що у свою чергу, розвиток інтернаціоналізації вищої освіти створює сприятливі умови для інтеграції міжнародних студентів у глобальний освітній простір, що стимулює розвиток партнерських відносин між закладами освіти різних країн та сприяє взаємозбагаченню наукових і культурних традицій. Аналіз понад 20 українських та британських термінологічних джерел засвідчив відсутність усталеної дефініції виразів «іноземний студент» та «міжнародний студент». У більшості українських словників фіксується лише загальне визначення поняття «студент», тоді як лише в одному джерелі виявлено терміни «іноземні громадяни» та «іноземні працівники». Визначення понять «іноземний студент» і «міжнародний студент» зафіксовано у Національному освітньому глосарії: Вища освіта (2024) та Словнику новітніх освітянських термінів і понять (2021), що підкреслює їхню значущість у формуванні категорійного апарату дослідження інтернаціоналізації вищої освіти. Автори статті звертають увагу, що дефініція «міжнародний студент» не є загально поширеною, однак помічено поодинокі випадки її використання, переважно при перекладі зарубіжних джерел. З’ясовано, що британські вчені віддають перевагу використанню терміну «міжнародний студент», адже він краще відображає реалії глобалізації, інтернаціоналізації та студентської академічної мобільності, що відповідає сучасним потребам освітніх установ і міжнародної спільноти.