КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ РОЗУМІННЯ БАЗОВИХ ПОНЯТЬ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНСЬКОМУ ТА НІМЕЦЬКОМУ ПЕДАГОГІЧНОМУ ДИСКУРСІ - Гончарук, Марина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2025)
У статті здійснено компаративний аналіз концептуальних засад базових понять дошкільної освіти в українському та німецькому науково-педагогічному дискурсі. Розроблено авторську класифікацію базових понять за системно-структурними та динамічно-процесуальними критеріями. Проаналізовано еволюцію підходів трактування дошкільної освіти від підготовчої до особистісно-орієнтованої моделі розвитку. Виявлено специфічні німецькі терміни без українських аналогів, що відображають національні педагогічні традиції та соціокультурні особливості освітніх систем. Визначено концептуальні розбіжності у розумінні якості дошкільної освіти та освітнього середовища. Запропоновано авторські визначення ключових понять для термінологічної гармонізації в контексті євроінтеграційних прагнень України.