ЕВОЛЮЦІЯ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ У БРИТАНСЬКИХ УНІВЕРСИТЕТАХ У КОНТЕКСТІ МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ - Безлюдна, Віта; Свиридюк, Ольга (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2026)
У статті досліджено еволюцію соціальної та академічної підтримки іноземних студентів у системі вищої освіти Великої Британії крізь призму категорій приналежності, агентності та стратегічного врядування. На основі історико-педагогічного аналізу обґрунтовано періодизацію розвитку цієї системи та доведено її трансформацію від фрагментарних і реактивних форм допомоги до цілісної, інституційно закріпленої та стратегічно керованої моделі, що охоплює весь життєвий цикл міжнародного студента. Встановлено, що сучасний етап розвитку підтримки поєднує студентоцентрований, інклюзивний і цифровізований підходи в умовах посилення міграційного регулювання та ринкової інтернаціоналізації.