ДІАГНОСТИКА СФОРМОВАНОСТІ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ - Сьомін, Вячеслав (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2026)
У статті обґрунтовано актуальність діагностики інформаційно-аналітичної компетентності (ІАК) майбутніх педагогів в умовах цифровізації освіти. Пілотне дослідження засвідчило недостатній рівень аналітичних умінь студентів. На основі комплексу методологічних підходів визначено критерії (мотиваційно-ціннісний, когнітивний, операційно-діяльнісний, рефлексивний) і показники ІАК. Охарактеризовано три рівні її сформованості (високий, середній, низький). Запропонована система є підґрунтям для моніторингу та вдосконалення професійної підготовки вчителів.