ЗАСТОСУВАННЯ МАСАЖУ У СИСТЕМІ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ МЕДИЧНИХ ГРУП - Гончар, Галина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2026)
Застосування масажу у системі фізичного виховання спеціальних медичних груп є важливим і науково обґрунтованим напрямом сучасної педагогіки, медицини та фізичної реабілітації, який спрямований на підвищення ефективності оздоровчо-рухової діяльності осіб із відхиленнями у стані здоров’я. У сучасних умовах спостерігається значне зростання кількості дітей, підлітків та студентів, які за результатами медичного обстеження належать до спеціальних медичних груп. У роботі підкреслюється, що фізіологічний вплив масажу є комплексним і охоплює як місцеві, так і системні реакції організму, нормалізуючи м’язовий тонус, знижує гіпертонус, стимулює ослаблені м’язові групи, що є особливо важливим для осіб із ослабленим здоров’ям, порушеннями постави та функціональними відхиленнями опорно-рухового апарату.