ТРАНСФОРМАЦІЯ РОЛІ ПІДРУЧНИКА У НАВЧАННІ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ СТУДЕНТІВ НЕМОВНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ОСВІТИ - Гут, Наталя; Щербань, Ірина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2026)
У статті досліджено трансформаційні процеси, що визначають роль і функціональне навантаження підручника з іноземної мови для студентів немовних спеціальностей в умовах глобальної цифровізації вищої освіти. Обґрунтовано тезу про те, що сучасна освітня парадигма зміщує акцент із підручника як статичного джерела інформації на підручник як навігаційний та інтерактивний інструмент навчання. Автори поділяють позицію щодо переваг традиційного друкованого видання, зокрема тактильного контакту, зменшення навантаження на зір і стабільності використання, водночас наголошуючи на доцільності залучення інноваційних можливостей електронних форматів, зокрема мультимедійності, гіпертекстуальності та забезпечення оперативного зворотного зв’язку. На основі аналізу сучасних міжнародних і вітчизняних педагогічних досліджень доведено, що сучасний підручник з іноземної мови має функціонувати як комплексний освітній ресурс із чіткою структурою та гібридним форматом, який поєднує друковану й цифрову версії з інтерактивними компонентами. Встановлено, що інтеграція автентичних матеріалів, інтерактивних платформ і мобільних додатків сприяє створенню ефекту занурення в реальний комунікативний контекст і забезпечує розвиток навичок, необхідних здобувачам вищої освіти для майбутньої професійної діяльності. Наголошено, що сучасне навчальне видання повинно також забезпечувати ефективну методичну підтримку викладача, професійна діяльність якого в цифрову епоху передбачає пошук оптимального балансу між традиційними засобами навчання та інтерактивними цифровими ресурсами. Зроблено висновок, що підручник для студентів немовних закладів вищої освіти має бути гібридним навчально-методичним комплексом, який поєднує теоретичний матеріал, практико-орієнтовані завдання та інструменти цифрового контролю й адаптується до індивідуальних потреб і професійних траєкторій здобувачів освіти.