РОЗВИТОК ПЕРЕГОВОРНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ ЕКОЛОГІВ У ВЗАЄМОДІЇ З СУБ’ЄКТАМИ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Кочубей, Микола (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2026)
У статті досліджується проблема розвитку переговорних компетентностей майбутніх екологів як складової їхньої фахової підготовки до взаємодії з суб’єктами господарювання. Визначено чотирикомпонентну структуру переговорної компетентності фахівця-еколога – когнітивний, операційний, емоційно-вольовий та рефлексивний. Розроблено трирівневу модель формування переговорних умінь із застосуванням активних методів навчання: переговорних симуляцій, медіативних практик, аналізу кейсів екологічних конфліктів. Представлено результати педагогічного дослідження ефективності запропонованої моделі.