МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ЗАПРОВАДЖЕННЯ КОМПЕТЕНТНІСНОГО ПІДХОДУ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В СИСТЕМІ СТУПЕНЕВОЇ ПІДГОТОВКИ МОРСЬКИХ ФАХІВЦІВ - Чернявський, Василь (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2017)
У статті визначено шляхи розв’язання проблеми запровадження компетентісного підходу до організації освітнього процесу у морських вищих навчальних закладах з метою підвищення ефективності підготовки фахівців. Запропоновано методичні підходи до розроблення моделі освітнього процесу на основі компетентісного підходу в умовах інтеграції фундаментальної та фахової спрямованості навчання. Описано компетентнісну модель підготовки морських фахівців з урахуванням міжпредметних зв’язків навчальних дисциплін різних циклів. Визначено підходи до коригування навчальних планів спеціальностей на основі вимог компетентісного підходу, роботодавців та міжнародних нормативних документів, що регламентують підготовку морських фахівців.