ПЕРЕДУМОВИ РОЗВИТКУ МЕДСЕСТРИНСЬКОЇ ОСВІТИ В ХЕРСОНСЬКІЙ ГУБЕРНІЇ НАПРИКІНЦІ ХІХ – НА ПОЧАТКУ ХХ СТ. - Якименко, Світлана; Селятенко, Ольга (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2018)
У статті розкрито об’єктивні умови, що склалися в Херсонській губернії наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. та сприяли розвитку мережі навчальних закладів для підготовки сестер милосердя. Автором виокремлено події в Європі (створення перших шкіл для медсестер), на теренах Російської імперії (створення Товариства Червоного Хреста та військові події), а також в Херсонській губернії (низький рівень медичного обслуговування населення, діяльність місцевого управління Товариства Червоного Хреста), що передували появі спеціальних навчальних медичних закладів для сестер милосердя та зумовили зміст їх навчально-виховного процесу