ТИПОЛОГІЯ СІМЕЙ ЗА РІЗНИМИ ОЗНАКАМИ - Кобилянська, Тетяна (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2018)
У статті здійснено аналіз типології сімей за різними ознаками. Встановлено, що в одних випадках за основу класифікації береться благополуччя сім’ї, в інших ‒ стаж її розвитку, в третіх ‒ спосіб життя тощо. Розкрито, що підходи до типології сімей носять прикладний характер і не дають закінченого уявлення про сімейне «дерево». Встановлено, що сьогодні переважаючий тип сім’ї ‒ це прості нуклеарні сім’ї, що складаються з подружжя з дітьми або без них, неповні сім’ї, сім’ї одиноких матерів, розлучених жінок і вдівців. Здійснено класифікацію неблагополучних сімей: 1 група ‒ сім’ї з відкритою формою сімейного неблагополуччя, 2 ‒ з прихованою формою сімейного неблагополуччя, 3 ‒ «граничні сім’ї».