АКАДЕМІЧНИЙ ПРОФІЛЬ ДОЦЕНТА ЯК СУБ’ЄКТА ДОСЛІДНИЦЬКО-ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У СУЧАСНОМУ ЗАКЛАДІ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Меняйло, Вікторія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У даній статті, мета якої полягала у визначенні професійно-кваліфікаційних вимог до доцентів у сфері дослідницько-інноваційної діяльності, здійснено теоретико-методологічний аналіз наукових праць та нормативно-правових актів, що регулюють професійну діяльність науково-педагогічних працівників. Враховуючи сучасні інноваційні та інтеграційні процеси, що відбуваються у системі вищої освіти, побудовано академічний профіль доцента, який включає перелік інноваційних, інформаційних, комунікативних, організаційних, нормативно-правових компетентностей та професійно-особистісних якостей, необхідних йому як суб’єкту дослідницько-інноваційної діяльності. Визначено умови праці науково-педагогічних працівників та заходи щодо їх стимулювання з метою ефективного здійснення цього виду діяльності у закладах вищої освіти.