ДІАГНОСТИКА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УЧНІВ У ПРОЦЕСІ ПРОЕКТНО-ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА УРОКАХ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ - Нагайчук, Олена (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті проаналізовано психолого-педагогічні аспекти співвідношення інтелекту та емоцій, розглядається сутність інтелектуального розвитку, а також умов та показників розумового розвитку школярів. Розкрито методику діагностики рівнів інтелектуального розвитку учнів в процесі проектно-технологічної діяльності, що здійснена на основі критеріїв: научуваність, сформованість інтелектуальних умінь школярів, інтелектуальна активність і наявність пізнавального інтересу до уроків трудового навчання. В статье проведен анализ психолого-педагогических аспектов соотношения интеллекта и эмоций, рассматривается сущность интеллектуального развития, а также условий и показателей умственного развития школьников. Раскрыта методика диагностики уровней интеллектуального развития учеников в процессе проектно-технологической деятельности, что осуществлена на основе таких критериев: обучаемость, сформированность интеллектуальных умений школьников, интеллектуальная активность и наявность познавательного интереса к урокам трудового обучения. The article is devoted to phychological and pedagogical aspects of intellect and emotien correlations, the essence of intellectual development, as well as conditions and factors of schoolchildren mental developmend. The diagnostics methods of pupils intellectual development level in the process of design and technology activity is realized on the base of such criterion: learning capalility, schoolchildren intellectual skills development, intellectual activity and cognitive interest availability to lesson of labor education.