АНАЛІЗ СТРУКТУРИ ХУДОЖНЬО-ЕСТЕТИЧНОГО СМАКУ - Рахманіна, Вікторія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті підіймається проблема виховання художньо-естетичного смаку дитини як запоруки формування гармонійно розвиненої особистості. Акумулюється науковий досвід щодо визначення сутності естетичного, художнього та художньо-естетичного смаку. Автор робить спробу дати своє визначення поняття «художньо-естетичний смак». Розглядається структура художньо-естетичного смаку, яка складається з системи взаємопов’язаних елементів: спонукально-емоційного, емоційно-емпатійного, ціннісно-орієнтаційного, асоціативно-інтелектуального та діяльнісно-творчого компоненту. В статье поднимается проблема воспитания художественноэстетического вкуса как основы для формирования и гармоничного развития личности. Аккумулируется научный опыт определения сущности естетического, художественного и художественно-эстетического вкуса. Автор делает попытку сформулировать свое определение понятия «художественно-эстетический вкус». Рассматривается структура художественно-эстетического вскуса как система взаимосвязанных элементов: побудительно-эмоционального, эмоционально-эмпатичного, ценностноориентационного, ассоциативно-интеллектуального и деятельнотворческого компонента. The problem of an artistic-aesthetic taste training as the foundation for formation and harmonious develpoment of a personality is brought up in the article. A scientific experience of the essence definition of an aesthetic, artistic and an artistic-aesthetic taste is accumulated there. The author makes an attempt to formulate her own definition of «an artistic-aesthetic taste» conception. The structure of an artistic-aesthetic taste as the system of interconnected components: stimulating-emotional, emotional-empathic, value-oriented, associativeintellectual and active-creative component is contemplated there.