ТИПИ ТА СТРУКТУРА ОБДАРОВАНОСТІ: ПЕДАГОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Зорочкіна, Т. (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті висвітлюються типи та структура обдарованості, характеристика академічної та творчої обдарованості, представлена у працях вітчизняних та зарубіжних учених. Звертається увага на роль різних компонентів у діяльності академічно і творчо обдарованої особистості. Розглянуто розбіжності, обумовлені складністю проблеми обдарованості, яка інтенсивно почала розв’язуватися в останні десятиріччя (кінець ХХ – початок ХХІ століття). В статье освещаются типы и структура одаренности, характеристика академической и творческой одаренности, представленная в трудах отечественных и зарубежных ученых. Обращается внимание на роль разных компонентов в деятельности академически и творчески одаренной личности. Рассмотрены расхождения обусловленные сложностью проблемы одаренности, которая интенсивно начала развязываться в последние десятилетия (конец ХХ – начало ХХІ века). The article deals with the types of gift and their structure, signs of academic and creative gift in works of native and foreign scientists. Attention is paid to the role of different components in activity of academic and creatively gifted personality. Divergences are considered the problems conditioned by complication, that intensively began to answer in the last decades (the end of ХХІ beginning of ХХІ century).