ОСНОВНІ ОРІЄНТИРИ ГУМАНІЗАЦІЇ ВИЩОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ - Іванчук, Г. (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті розглядається проблема гуманізації вищої освіти, окреслюються провідні принципи, напрями і способи реалізації гуманного середовища в педагогічних ВНЗ як передумови становлення суб’єктності студентів. Охарактеризовано принципи гуманізації вищої освіти та впровадження їх у навчальний процес. Наголошено на необхідності впровадження фасилітаційної педагогічної діяльності, оволодіння її прийомами та засобами. В статье рассматривается проблема гуманизации высшего образования, очерчиваются ведущие принципы направления и способы реализации гуманной среды в педагогических ВУЗ как предпосылки становления субъектности студента. Охарактеризовано принципы гуманизации высшего образования и внедрения ее в учебный процесс. Сделано акцент на внедрении фасилитативной педагогической деятельности, овладении ее приемами и средствами. In the article the problem of humanizing of higher education is examined, leading principles, directions and methods of realization of humane environment in pedagogical higher educational establishments as pre-conditions of becoming of students’ subjectiveness are outlined. The principles of higher education humanization and introduction it in educational process are described. The necessity of fasilitative pedagogical improvement is pointed out.