ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ МАЙБУТНІХ ВИКЛАДАЧІВ ВИЩОЇ ШКОЛИ - Касярум, К. (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті розглянуто педагогічні умови та шляхи формування комунікативної компетенції майбутніх викладачів вищої школи під час навчання у магістратурі. Комунікативну компетенцію автор визначає як засновану на знаннях та чуттєвому досвіді здатність особистості орієнтуватися у ситуаціях педагогічного спілкування задля вирішення комунікативних завдань, готовність розуміти мотиви і стратегії поведінки як власної, так і партнерів з комунікації, здатність здійснювати ефективну комунікацію в межах ділового спілкування задля вирішення професійних задач та відповідний рівень освоєння технологій комунікації. В статье рассмотрены педагогические условия и пути формирования коммуникативной компетенции будущих преподавателей высшей школы во время обучения в магистрате. Комуникативную компетенцию автор определяет как основанную на знаниях и чувственном опыте способность личности ориентироваться в ситуациях педагогического общения для решения комуникативных задач; готовность понимать мотивы и стратегии поведения как собственного, так и партнеров по комуникации; способность совершать эффективную комуникацию в пределах делового общения для решения профессиональных задач и соответственный уровень освоения технологий комуникации. Pedagogical terms and ways of forming of communicative competence of future teachers of high school during teaching in a magister are considered in the article. The communicative competence is defined by the author as founded on knowledges and sensitive experience the personality’s ability to find one’s way in situations of pedagogical intercourse for solving communicative tasks, the readiness to understand motivesand strategies of behaviour as one’s own as partners of communication, the ability to carry out effective communication in the limits of business intercourse for solving professional tasks and a certain level of technology communication mastering.