ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ЯК ВНУТРІШНІЙ КОМПОНЕНТ ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Лалак, Н. (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
Автор прагне розкрити структуру професійної компетентності майбутнього вчителя як динамічну інтегративну характеристику його особистості через аналіз її компонентів: аксіологічного, когнітивного, багатокультурного, аутопсихологічного та комунікативного. Виокремлює такі показники сформованості багатокультурного компоненту професійної компетентності як рівень та характер світосприйняття; привласнення морально-етичних, естетичних національних та загальнолюдських цінностей; розуміння взаємозалежності між собою та всіма людьми; комунікативна культура; загальнопланетарний спосіб мислення; толерантність; засвоєння загального соціального досвіду. Автор стремится раскрыть структуру профессиональной компетентности будущего учителя как динамичную интегрированную характеристику его личности, анализируя ее компоненты: аксиологический, когнитивный, многокультурный, аутопсихологический, коммуникативный. Выделяет такие показатели сформированности многокультурного компонента профессиональной компетентности как уровень и характер мировосприятия; присвоения морально-этических, эстетических национальных и общечеловеческих ценностей; понимание взаимосвязи между собой и всеми людьми; коммуникативная культура; общепланетарный способ мышления; толерантность; усвоение общего социального опыта. The author tries to expose the structure of professional competence of future teacher as dynamic integrated characteristic of his personality, analysing its components: axiological, kognitive, multicultural, autopsychological, communicative. The author separates such indicators of multicultural component forming of professional competence as a level and character of world understanding; appropriation of moral and ethical, aesthetical, national and human values; the understanding of all the people; communicative culture; way of thinking; tolerance; mastering of general social experience.