ЗАГАЛЬНОПЕДАГОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ПОНЯТТЯ «ДОРОСЛІСТЬ» ЯК ЕТАПУ ЖИТТЯ ЛЮДИНИ - Сандецька, О. (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті освіта дорослих розглядається, як сучасний гарант соціальної захищеності людини та її можливості навчатися упродовж життя. Також зазначено, що метою освіти є всебічний та гармонійний розвиток особистості, підготовка людини до життя в суспільстві; що освіта допомагає людині включитися в життя, адаптуватися до нього, подолати труднощі. У статті розглянуто теоретичний зміст поняття «дорослість». Проаналізовано зв’язок понять «дорослість» і «зрілість». Висвітлені основні сучасні вікові періодизації життя дорослих, оскільки вони відображають актуальні особливості соціалізації людини в суспільстві. В статье образование взрослых рассматривается, как современный гарант социальной защищенности человека и его возможности обучаться на протяжении жизни. Также отмечено, что цель образования – это всестороннее и гармоничное развитие личности, подготовка человека к жизни в социуме; что образование помогает человеку включиться в жизнь, адаптироваться к ней, преодолеть трудности. В статье рассмотрено теоретическое содержание понятия «взрослость». Проанализирована связь понятий «взрослость» и «зрелость». Обозначены основные современные возрастные периодизации жизни взрослых, так как они отображают актуальные особенности социализации человека в социуме. In the article adult education is examined as a modern guarantor of social protection of a person and its possibility to study during life. It is also marked that the purpose of education is comprehensive and harmonious development of personality, preparation of a person to live in the society, and also, education helps people to join the life, to adapt to the life and overcome difficulties. In the article the theoretical maintenance of the concepts «adultness» and «maturity» is analyzed. Basic modern age period divisions of adult life are lighted up, as they represent the actual features of socialization of a person in the society.