СТАНОВЛЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - Потапчук, Тетяна (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті подані основні теоретичні аспекти становлення національної ідентичності з різних наукових підходів. Проблема національної ідентичності є досить популярною серед української наукової спільноти. Це обумовлено, з одного боку, тим, що визначення української ідентичності може бути певним теоретичним засобом створення національної держави, ще одним ідеологічним кліше, за допомогою якого ті чи інші політичні сили вибудовують нові аргументи у боротьбі за владу. Проте, з іншого боку, теоретичне вирішення цієї проблеми допомагає висвітлити справжній національний інтерес, усвідомлення якого є необхідним компонентом розвитку українського суспільства, спроможного обумовити його життєздатність. Сама ця проблема не є специфічною для України. Проблема національного взагалі й національної ідентичності зокрема була досить сталою у ХХ столітті, а в нинішні часи вона тільки загострилася. В статье поданы основные теоретические аспекты становления национальной идентичности с разных научных подходов. Проблема национальной идентичности есть популярной среди украинских научных сообществ. Это обусловлено, с одной стороны, тем, что определение украинской идентичности может быть некоторым средством создания национального государства, другое идеологическое клише, которым те, или другие политические силы выстраивают новые аргументы в борьбе за власть. Однако, с другой стороны, теоретическое решение этой проблемы помогает освещать реальный национальный интерес, осознание, которого, есть необходимым компонентом развития украинского общества, способным обусловить его жизнеспособность. Эта проблема не специфическая для Украины. Проблема национального и национальная идентичность в частности была постоянной в ХХ веке, а в наше время она только обострилась. In the articleit is given basic theoretical aspects of becoming the national identity of the different scientific approaches. Problem of national identity is enough popular among the Ukrainian scientific associations. It is conditioned, from one side, that determination of the Ukrainian identity can be the certain theoretical mean of creation of the national state, another ideological cliche by which those or other political forces line up new arguments in a race for power. However, from other side, the theoretical decision of this problem helps to light up the real national interest, an awareness of which is necessary komponentoy development of Ukrainian society, able to stipulate his viability. This problem is not specific for Ukraine. Problem national in general and national identity in particular was permanent enough in ХХ age, and it was only sharpened in present times.