В. А. ЛАЙ, К. Д. УШИНСЬКИЙ: ПЕДАГОГІКА ДІЇ - Кочубей, Тетяна; Веремюк, Людмила (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті досліджено педагогічний спадок німецького педагога-реформатора. Здійснено порівняльний аналіз ідей німецького педагога В. А. Лая та вітчизняного педагога-новатора К. Д. Ушинського. Визначено, що особливе місце у спадщині обох педагогів займає дидактика. Трудова діяльність виступала необхідним засобом розумового, фізичного й духовного розвитку учнів. Педагоги великого значення надавали рефлексам, що покладені в основу дії. Провідною умовою навчання виступав принцип природовідповідності. В статье исследовано педагогическое наследство немецкого педагога-реформатора. Осуществлен сравнительный анализ идей немецкого педагога В. А. Лая и отечественного педагога-новатора К. Д. Ушинского. Определено, что особое место в наследии обоих педагогов занимает дидактика. Трудовая деятельность выступала необходимым средством умственного, физического и духовного развития учащихся. Педагоги большое внимание предоставляли рефлексам, которые положены в основу действия. Ведущим условием обучения выступал принцип природосообразности. A significant inheritance of German pedagogue reformer is investigated in the article. A comparative analysis of German pedagogue W. A. Lay’s and native pedagogue innovator K. D. Ushynsky’s ideas are analyzed. A special place in both pedagogues inheritance takes didactics. Labor activity was a necessary means of mental, physical and spiritual children’s development. Pedagogues paid a great attention to reflexes that where laid down in the base of action. A leading condition in the process of study is a principle of nature correspondence.