ВИТОКИ ГІТАРНОГО МИСТЕЦТВА НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ ТА ЇХ ВПЛИВ НА СТАНОВЛЕННЯ ВІТЧИЗНЯНОЇ ГІТАРНОЇ ОСВІТИ - Коваленко, Анатолій (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті здійснено історіографічний аналіз витоків гітарного мистецтва на території України та їх вплив на становлення вітчизняної гітарної освіти. Застосувавши методи історико-педагогічного аналізу та системного підходу розглянуто архівні документи та наукові праці провідних учених галузі. Визначено, що з ХІІІ до ХVІІІ сторічь гітару не могли ідентифікувати, тому що були розповсюджені загальні назви музичних інструментів. Доведено, що значний вплив на становлення вітчизняної гітарної освіти здійснили яскраві виконавці гри на гітарі. Серед них: І. Хандошко, Г. Рачинський, І. Воробкевич, М. Соколовський, та ін. Особливий внесок у підґрунтя вітчизняної гітарної освіти зробив М. Вербицький.