ПЕДАГОГІЧНІ ІДЕЇ ЕЛЛЕН КЕЙ У КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ СИСТЕМИ ОСВІТИ КІН. ХІХ – ПОЧ. ХХ СТ. - Кушнір, Валентина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті розглянуто педагогічні ідеї Еллен Кей у контексті розвитку європейської системи освіти кін. ХІХ – поч. ХХ ст. Здійснено ретроспективний аналіз поглядів педагога на розвиток експериментальної системи освіти, самоцінність періоду дитинства, виявлено її ставлення до суспільного виховання. З’ясовано, що попри підтримку розвитку суспільного виховання, Еллен Кей була переконаною прихильницею домашнього виховання. Окреслено причини, які виокремила Еллен Кей, що зумовлюють потребу обережного масового введення дитячих садків.