ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ДО РОБОТИ З РОЗВИТКУ МОВЛЕННЯ ДІТЕЙ ІЗ ЗПР В УМОВАХ ІНКЛЮЗИВНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - Шапочка, Катерина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті проаналізовано теоретичні положення підготовки майбутніх вихователів; розкрито поняття інклюзивного освітнього середовища; встановлені психолінгвістичні особливості мовленнєвої діяльності дітей із ЗПР, зокрема особливості формування комунікативних умінь і навичок, психічний розвиток; узагальнено аналіз дослідження ЗПР, що розвивалися в трьох напрямках: клінічне (клініко-патопсихологічне), психологічне та педагогічне. Психолого-педагогічні особливості дітей із ЗПР, виявлені у численних дослідженнях, виступили підставою для рекомендацій стосовно умов, спрямованості й впливу корекційного навчання на дошкільників із ЗПР.