ТЕХНОЛОГІЯ РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНОГО АРТИСТИЗМУ - Івашньова, Світлана; Ігнатов, Олександр; Долматова, Ганна (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті представлено результати теоретичного дослідження змісту понять «акторська майстерність» та «артистизм» в науково-педагогічних дослідженнях; проаналізовано особливості прояву рівнів артистизму в педагогічній діяльності; представлено технологію розвитку педагогічного артистизму, що включає діагностичний інструментарій, програму навчального курсу (модулю) та засобів моніторингу успішності реалізації навчальної програми. В якості перспективних напрямів подальших досліджень пропонується уточнення змісту поняття «педагогічна майстерність» та його складових в сучасних реаліях, вивчення особливостей їх формування та розвитку в системі неперервної педагогічної освіти України тощо. В статье представлены результаты теоретического исследования содержания понятий «актёрское мастерство» и «артистизм» в научно-педагогических исследованиях; проанализированы особенности и уровни проявления артистизма в педагогической деятельности; представлена технология развития педагогического артистизма, которая включает в себя диагностический инструментарий, программу учебного курса и средств мониторинга успешности программы. В качестве перспективных направлений дальнейших исследований предлагается уточнение содержания понятия «педагогическое мастерство» и его составляющих в современных реалиях, изучений особенностей их формирования и развития в системе непрерывного педагогического образования Украины. The article presents results of theoretical examination of the sense of concepts «acting technique» and «artistry» within the context of scientific and pedagogical researches; the author analyzes peculiarities of expression of artistry levels in the pedagogical activity; the authors indicate the technology for pedagogical artistry development, which includes diagnostic instruments, a program for the educational course (module), and measures for monitoring success of educational program realization. The Institute of Postgraduate Pedagogical Education has implemented the gained results within a regional experiment, which will be conducted at eight schools of Kyiv in 2016–2020. Prospect directions of further researches consist in specification of the sense of the concept «pedagogical technique» and its components under current conditions, examination of peculiarities of their formation and development in the system of lifelong pedagogical education in Ukraine.