НАУКОВІ ПІДХОДИ ДО ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ТЕХНІКІВ-ТЕХНОЛОГІВ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ - Мельник, Оксана (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті визначені та охарактеризовані основні методологічні підходи до проблеми формування професійної компетентності майбутніх техніків-технологів виробництва харчової продукції у процесі вивчення природничих дисциплін та основі теоретичного аналізу наукової літератури. Пріоритетними визначені наукові підходи: компетентнісний, системний, технологічний, особистісно-діяльнісний, середовищний, акмеологічний. Встановлено взаємозв’язок наукових підходів та їх значення у процесі становлення та формування особистості компетентного фахівця. В статье дано определение и характеристика основных методологических подходов к проблеме формирования профессиональной компетентности техников-технологов производства пищевой продукции в процессе изучения естественных наук на основании теоретического анализа научной литературы. Приоритетными определены научные подходы: компетентносный, системный, технологический, личностно-деятельностный, средовой, акмеологический. Установлена взаимосвязь научных подходов, их значение в процессе становления и формирования личности компетентного специалиста. The basic methodological approaches to the problem of professional competence formation of future technicians and technologists while studying natural disciplines on the basis of theoretical analysis were singled out and characterized. The scientific approaches distinguished as prioritized are: competence-based approach, system-based approach, technological-based approach, personality- and activity-based approach, environmental approach, acmeological approach. The interrelation of scientific approaches and their importance in the process of identity and formation of competent professional was determined. It was found out that the competency – based approach directs the educational process to the formation of a highly qualified specialist, personality who is able to realize gained competences in a professional activity and in everyday life; the personality- and activity- based approach is aimed at thorough harmonious development of personality.