ЕФЕКТИВНІСТЬ ВПЛИВУ КОЛЕКТИВУ НА ВИХОВАННЯ ПРОФЕСІЙНОГО ОБОВ’ЯЗКУ МАЙБУТНІХ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ - Ільчишин, Ярослав (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті розглядається поняття професійного обов’язку, ефективність його виховання в колективі, особливості виховання професійного обов’язку і технології виховання. Взаємозв’язок між педагогом, вихователем, викладачем курсантом і студентом. Вплив колективу на виховання професійного обов’язку. Розглянуті специфічні особливості у виховній роботі з курсантами та студентами, що навчаються у вищому навчальному закладі. Виокремлено деякі особливості і можливості виховних систем конкретної навчальної групи, що підвищують ефективність роботи офіцерського складу та педагогів. В статье рассматривается понятие профессионального долга, эффективность его воспитания в коллективе, особенности воспитания профессионального долга и технологии воспитания. Взаимосвязь между педагогом, воспитателем, преподавателем курсантом и студентом. Влияние коллектива на воспитание профессионального долга. Рассмотрены специфические особенности в воспитательной работе с курсантами и студентами, обучающимися в высшем учебном заведении. Выделены некоторые особенности и возможности воспитательных систем конкретной учебной группы, повышающие эффективность работы офицерского состава и педагогов. This article is devoted to the research of the ideas of professional responsibility, the effectiveness of its promotion in a collective, specifics of developing of professional responsibility, and technologies of education. The relationship between a teacher, an educator, a cadet teacher and a student; the influence of a collective on the developing of professional responsibility are also included in this study. Specific features of educational process in a collective of cadets and students that study in a higher educational establishment are also reviewed in this article. The principles of purpose, many factors, continuous educational process, complexity, multiplicity, carrying out effective impact on staff education regarding professional duties future employees of State Emergency Service of Ukraine. The research proposes some models of educational programs for specific study groups, which increase the efficiency of the work process for officers and teachers.