ЦІННІСНЕ СТАВЛЕННЯ ДО ВЛАСНОГО ФІЗИЧНОГО ЗДОРОВ’Я ЯК ПЕДАГОГІЧНА КАТЕГОРІЯ - Небикова, Тетяна (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті з психолого-педагогічної точки зору розглянуті поняття «ставлення», «ціннісне ставлення», «ціннісне ставлення до власного фізичного здоров’я». Визначено роль ставлення у вихованні особистості та становленні її якостей. Встановлено, що ціннісне ставлення формується у результаті навчально-виховного процесу і проявляється у знаннях та переконаннях вихованців, є динамічним утворенням, що характеризується сукупністю знань про здоров’я та реалізується у способі життя. Охарактеризовано «ціннісне ставлення до власного фізичного здоров’я» як складне особистісне новоутворення, що ґрунтується на індивідуальному досвіді та розвивається у результаті навчання, виховання, розвитку та формування особистості. В статье рассмотрено с психолого-педагогической точки зрения понятия «отношение», «ценностное отношение», «ценностное отношение к собственному физическому здоровью». Определено роль отношения в воспитании личности и становлении ее качеств. Установлено, что ценностное отношение формируется в результате учебно-воспитательного процесса и проявляется в знаниях и убеждениях воспитанников. Раскрыто, что категория «ценностное отношение к здоровью» представлено динамическим образованием, которое характеризуется совокупностью знаний о здоровье и реализуется в способе жизни человека. Охарактеризовано «ценностное отношение к собственному физическому здоровью» как сложное личностное новообразование, что базируется на индивидуальном опыте и развивается в результате обучения, воспитания, развития и формирования. The article of psychological and educational perspective discussed the concept of «attitude», «valuable relations», «value attitude to their own physical health». These categories are characterized by a certain level of knowledge of social experience of mankind, formation of value-motivational sphere and the ability to conduct long-term positive changes aimed at maintaining personal health. The role of attitude in the education and formation of personality traits. Established that the value attitude is formed as a result of the educational process and is manifested in knowledge and beliefs of the pupils is a dynamic entity, typically a combination of knowledge about health and lifestyle realized. The characteristic «value attitude to their own physical health» as a complex personality tumors based on individual experience and develops as a result of training, education, development and identity formation. It was established that all the categories are the result of the pedagogical process.