ВИВЧЕННЯ ЯВИЩА ПОЛІПЛОЇДІЇ У РОСЛИН ПІД ЧАС НАВЧАЛЬНО-ПОЛЬОВОЇ ПРАКТИКИ СТУДЕНТІВ З ГЕНЕТИКИ - Бурчак, Ліана; Мигун, Микола (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Стаття присвячена проблемі удосконалення навчального процесу у вищій школі з генетики, розкрита практичну спрямованість польової практики з курсу «Генетика з основами селекції» на прикладі теми «Явище поліплоїдії у рослин». Також наведено порівняння насіння диплоїдного і тетраплоїдного сортів жита за морфологічними ознаками та масою насіння. Представлені дослідження періодичності росту і розвитку рослин, складена морфологічна характеристика диплоїдних і тетраплоїдних форм жита посівного. Статья посвящена проблеме усовершенствования учебного процесса высшей школы по генетике, раскрыта практическая направленность полевой практики с курса «Генетика с основами селекции» на примере темы «Явление полиплоидии у растений». Также приведено сравнение семян диплоидного и тетраплоидного сортов ржи по морфологическим признакам и массе семян. Представлено исследование периодичности роста и развития растений, составлена морфологическая характеристика диплоидных и тетраплоидных форм ржи посевной. The problem of educational process improvement at higher school in genetics has been described; the practical direction of the field practice in «Geneticist with bases of selection» course on the example of «Phenomenon of рolyploidy at plants» theme has been revealed. Seed comparison over zygoid and tetraploid sorts of rye by morphological signs and mass of seed has been presented. The study of periodicity of height and development of plants is presented.