ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ОСНОВИ ПРОФОРІЄНТАЦІЇ УЧНІВ - Рацул, Анатолій; Завітренко, Долорис (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті проаналізовані психолого-педагогічні основи профорієнтації учнів, урахувуючи зміни у структурі загальної середньої освіти, та узагальнено досвід упровадження перспективних освітніх технологій профорієнтації учнів. Висвітлено аналіз психолого-педагогічних досліджень із проблем професійного самовизначення підростаючого покоління; визначені властивості професійного мислення та інтересу в різних сферах діяльності, розроблено механізм виявлення особливих здібностей учнів під час вибору майбутньої професії; розглянуто проблеми професійної орієнтації та зайнятості молоді. В статье проанализированы психолого-педагогические основы профориентации учащихся, с учетом изменений в структуре общего среднего образования, и обобщен опыт внедрения перспективных образовательных технологий профориентации учащихся Выполнен анализ психолого-педагогических исследований по проблемам профессионального самоопределения подрастающего поколения, выделены свойства профессионального мышления и интереса в различных сферах деятельности, рассмотрены проблемы профессиональной ориентации и занятости молодежи. The article analyzes the psychological and pedagogical foundations of vocational guidance of students taking into account changes in the structure of secondary education and the experience of implementing educational technologies promising career counseling students. The analysis of psychological and educational research on problems of professional self younger generation is highlighted, properties of professional thinking and interest in various fields are considered.