ВПЛИВ ПЕРЕДОВИХ ГРОМАДСЬКИХ ДІЯЧІВ НА РОЗВИТОК ПОЧАТКОВОЇ ЛАНКИ ОСВІТИ У СХІДНОУКРАЇНСЬКОМУ РЕГІОНІ (ДРУГА ПОЛОВИНА XIX – ПОЧАТОК XX СТ.) - Агаркова, Наталія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Встановлено, що проблема навчання в початкових школах другої половини ХІХ – початку XX ст. висвітлювалася в історико-педагогічних джерелах від дореволюційного періоду до теперішнього часу. Визначено, що передова педагогічна громадськість наполягала на посиленні загальноосвітності школи, метою якої повинно бути не «утвердження в народі релігійних та моральних уявлень і розповсюдження початкових корисних знань», а всебічний розвиток особистості дитини, демократизація шкільного навчання, де вчителю має надаватися свобода вибору підручників і навчальних посібників. Установлено, что проблема обучения в начальных школах второй половины XIX – начала XX в. освещалась в историко-педагогических источниках от дореволюционного периода до настоящего времени. Определено, что передовая педагогическая общественность настаивала на усилении общеобразовательности школы, целью которой должно быть не «утверждение в народе религиозных и нравственных представлений и распространение первоначальных полезных знаний», а всестороннее развитие личности ребенка, демократизация школьного обучения, где учителю должен предоставляться свобода выбора учебников и учебных пособий. Found that the problem of learning in primary schools of the second half of XIX – early XX century was covered in historical-pedagogical sources from the revolutionary period to the present time. Determined that advanced educational community insisted on strengthening obsheobrazovatelnosti school, the purpose of which is not to be «the approval of the people’s religious and moral views, and the initial dissemination of useful knowledge», and the full development of the child’s personality, the democratization of schooling where the teacher should be given the freedom of choice of textbooks and teaching AIDS.