КОМУНІКАТИВНІ ЯКОСТІ МОВЛЕННЯ У СТРУКТУРІ ПОЗИТИВНОГО ВЕРБАЛЬНОГО ІМІДЖУ СТУДЕНТА ВНЗ - Ковтун, Олена (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Уточнено сутність понять «комунікативні якості мовлення», «позитивний вербальний імідж». Встановлено взаємозв’язок між розвитком комунікативних якостей мовлення та вміннями студентів будувати власний позитивний вербальний імідж. На основі аналізу широкого діапазону комунікативних якостей мовлення домінантними для формування позитивного вербального іміджу індивіда було визначено комунікативну доцільність i точність. Відзначено, що професійна спрямованість процесу формування позитивного вербального іміджу i розвитку комунікативних якостей мовлення реалізується шляхом відбору конкретного мовленнєвого матеріалу з урахуванням особливостей одержуваної студентами професії. Визначено, що відпрацювання позитивного вербального іміджу відбувається шляхом залучення студентів до моделювання власної мовленнєвої поведінки в різноманітних комунікативних ситуаціях. Уточнена сущность понятий «коммуникативные качества речи», «положительный вербальный имидж». Установлена взаимосвязь между развитием коммуникативных качеств речи и умениями студентов строить собственный положительный вербальный имидж. На основе анализа широкого диапазона коммуникативных качеств речи доминантными для формирования позитивного вербального имиджа индивида были определены коммуникативная целесообразность и точность. Отмечено, что профессиональная направленность процесса формирования положительного вербального имиджа и развития коммуникативных качеств речи реализуется путем отбора конкретного речевого материала с учетом особенностей получаемой студентами профессии. Определено, что отработка положительного вербального имиджа происходит путем привлечения студентов к моделированию собственного речевого поведения в различных коммуникативных ситуациях. We clarified the essence of the concepts «communicative qualities of speech», «positive verbal image». The relationship between the level of development of communicative qualities of speech and students’ skills to build their own positive verbal image was revealed. On the basis of the analysis of a wide range of communicative qualities of speech we determined such qualities as communicative expediency and accuracy as dominant in the process of formation of a person’s positive verbal image. It is noted that professional orientation of formation of students’ positive verbal image and development of communicative qualities of speech is realized and achieved through proper selection of specific speech materials in view of features of the profession obtained by students. It was determined that students’ ability to build their own positive verbal image is achieved through attracting students to modeling their verbal behavior in a variety of communicative situations.