САНКТ-ПЕТЕРБУРЗЬКЕ ПЕДАГОГІЧНЕ ТОВАРИСТВО: ІСТОРІЯ СТАНОВЛЕННЯ - Войтова, Людмила (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Висвітлено історію становлення Санкт-Петербурзького Педагогічного товариства як координатора досліджень у галузі навчання і виховання підростаючого покоління. У процесі аналізу протоколів та звітів Педагогічного товариства з’ясовано, що найбільш обговорюваними були такі актуальні питання: зміст і організація навчального процесу у класичних та реальних гімназіях; самостійне значення народних училищ; єдність викладання; необхідність надавати не тільки знання, скільки здійснювати розумовий розвиток; викладання різних навчальних предметів; виховання й дидактика; зміст підручників і навчальних посібників. Отражена история становления Санкт-Петербургского Педагогического общества как координатора исследований в области обучения и воспитания подрастающего поколения. В процессе анализа протоколов и отчетов Педагогического общества выяснено, что наиболее обсуждаемыми были такие актуальные вопросы: содержание и организация учебного процесса в классических и реальных гимназиях; самостоятельное значение народных училищ; единство преподавания; необходимость предоставлять не только знания, но осуществлять умственное развитие; преподавание разных учебных предметов; воспитание и дидактика; содержание учебников и учебных пособий. The author highlights the history of the St. Petersburg Pedagogical Society’s formation as the coordinator of research in the field of education and training of the younger generation. In an analysis of Pedagogical Society’s protocols and reports it was found that the most discussed were the following issues: content and organization of the educational process in the classical and real high schools; independent significance of public schools; unity of teaching; the need to provide not only the knowledge but to follow mental development; teaching different subjects; education and didactics; the content of textbooks and teaching manuals.