ДО ІСТОРІЇ СТВОРЕННЯ ІНСТИТУТУ ПОПЕЧИТЕЛЬСТВА В СЕРЕДНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ (ХІХ − ПОЧАТОК ХХ СТОЛІТТЯ) - Герасименко, Оксана (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Розкрито передумови створення інституту попечительства та з’ясовано, що на початку ХІХ століття з’являється посада попечителя навчального округу, в обов’язки якого входили не тільки організаційні питання, а й контроль за адміністративно-господарською роботою керівників освітніх установ. Проаналізовано нормативно-правову базу, яка визначала принципи державно-громадського контролю діяльності середніх навчальних закладів. Досліджено основні напрями діяльності почесних попечителів гімназій, прогімназій та реальних училищ: контроль за діяльністю освітньої установи; турбота про матеріальне забезпечення закладу, як залучення коштів, так і їх витрати; організація та проведення різного роду заходів; участь у засіданнях педагогічної ради та господарського комітету тощо. Раскрыты предпосылки создания института попечительства и выяснено, что в начале ХІХ века появляется должность попечителя учебного округа, в обязанности которого входили не только организационные вопросы, но и контроль за административно-хозяйственной работой руководителей образовательных учреждений. Проанализировано нормативно правовую базу, которая определяла принципы государственно общественного контроля деятельности средних учебных заведений. Исследовано основные направления деятельности почетных попечителей гимназий, прогимназий и реальных училищ: контроль за деятельностью образовательного учреждения; беспокойство о материальном обеспечении заведения, как привлечение средств, так и их расходы; организация и проведение разного рода мероприятий; участие в заседаниях педагогического совета и хозяйственного комитета и т.п. The backgrounds of the guardianship institution have been revealed. It was found that in the early 19th century the post of school district guardian has been created. This person solved not only organizational matters, but also controled over the administrative work of educational institutions heads. The regulatory framework, setting out the principles of state and public control of secondary schools activity have been analyzed. The main directions of honorary high schools and real schools duardians’ activity have been studied. The directions are the following: control over the educational institutions activities; concern for the material welfare of institution as raising funds and their costs; various activities’ organization and conducting; participation in meetings of teachers’ council and economic committee.