ДИТЯЧИЙ РУХ ТА ЙОГО ЗНАЧЕННЯ В ПЕДАГОГІЧНІЙ СПАДЩИНІ ІВАНА СОКОЛЯНСЬКОГО (1889–1960) - Кабанова, Оксана (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті описується багата подіями і досить драматична педагогічна діяльність педагога, педолога, фахівця з проблем спеціальної педагогіки, відомого теоретика вітчизняного дитячого руху 20-х років ХХ ст. І. Соколянського (1889–1960), висвітлено місце дитячого руху в педагогічній спадщині вченого. Автором проаналізовано внесок І. Соколянського у розвиток дитячого руху, здійснено аналіз публікацій та статей педагога, в яких він описував свої думки та теоретико-методичні доробки розвитку вітчизняного дитячого руху. В статье описывается богатая событиями и достаточно драматическая педагогическая деятельность педагога, педолога, специалиста по проблемам специальной педагогики, известного теоретика отечественного детского движения 20-х годов ХХ в. И. Соколянского (1889–1960), освещено место детского движения в педагогическом наследии ученого. Автором проанализирован вклад И. Соколянского развития детского движения, осуществлен анализ публикаций и статей педагога, в которых он описывал свои мысли и теоретико-методические доработки развития отечественного детского движения. This article describes the eventful and rather dramatic pedagogical activity teacher, pedologists, expert on issues of special pedagogy known theorist of national children’s movement of the 20’s of the twentieth century. І. Sokolyansky (1889-1960) covered place children’s movement in the pedagogical heritage scientist. The author analyzes the contribution of I. Sokolyansky to the development of children’s movement, the analysis of publications and articles teacher, in which he described his ideas and theoretical and methodological revision of the national children’s movement.