ПРОЛЕТКУЛЬТ У СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРНО-ПРОСВІТНИЦЬКОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ (20–30 рр. ХХ ст.) - Кравченко, Оксана (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Пролеткульт – культурно-просвітницька і літературно-художня організація пролетарської самодіяльності при Наркомосі, яка мала за мету широкий і всебічний розвиток пролетарської культури самим пролетаріатом. У статті висвітлено роль і місце цієї організації у системі державного управління культурно-просвітницькою діяльністю у 20–30 рр. ХХ ст., з’ясовано взаємовідносини комуністичної партії, радянських та профспілкових організацій та Пролеткульту, а також охарактеризовано його місце в системі диктатури пролетаріату. Пролеткульт – культурно-просветительская и литературно-художественная организация пролетарской самодеятельности при Наркомпросе, которая имела целью широкое и всестороннее развитие пролетарской культуры самим пролетариатом. В статье отражена роль и место этой организации в системе государственного управления культурно-просветительской деятельностью в 20–30 гг. ХХ ст., выяснены взаимоотношения коммунистической партии, советских и профсоюзных организаций и Пролеткульта, а также охарактеризовано его место в системе диктатуры пролетариата. The Proletarian cult place in the state system of cultural and educational activity management in the 20–30 years of the 20th century was outlined in the article, the relationships of the Communist Party, Soviet and trade union organizations and Proletarian cult were defined, and its place in the system of proletariat dictatorship had been characterized.