ОГЛЯД ІСНУЮЧИХ КЛАСИФІКАЦІЙ ПЕДАГОГІЧНИХ ЗАДАЧ - Новіцька, Інеса (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті висвітлюються існуючі класифікації педагогічних задач, які сприяють формуванню професійних умінь у майбутніх учителів, розглянуто основні категоріальні поняття, зокрема, «педагогічна задача» та «педагогічна ситуація». Вивчається та узагальнюється педагогічний та організаційний досвід щодо класифікації педагогічних задач. Визначено базову класифікацію для формування професійних умінь у майбутніх учителів. Узагальнено функції педагогічних задач: формування методології, оволодіння теоретичними та практичними знаннями, нормами і правилами педагогічної техніки; розвиток оперативного мислення; формування професійно-педагогічних умінь. В статье освещаются существующие классификации педагогических задач, которые способствуют формированию профессиональных умений у будущих учителей, рассмотрены основные категориальные понятия, в частности, «педагогическая задача» и «педагогическая ситуация». Изучается и обобщается педагогический и организационный опыт по классификации педагогических задач. Определена базовая классификация для формирования профессиональных умений у будущих учителей. Произведен обзор функций педагогических задач: формирование методологии, овладение теоретическими и практическими знаниями, нормами и правилами педагогической техники; развития оперативного мышления; формирования профессионально-педагогических умений. The article highlights the existing classification of educational problems that contribute to the formation of professional skills of the future teachers, the basic categorical concepts, including «educational task» and «educational situation». Studied and generalized pedagogical and organizational experience in teaching classification tasks. Established the basis for the classification of formation of professional skills of future teachers. Generalized functions educational problems: the formation of the methodology mastering theoretical and practical knowledge, rules and regulations of educational technology; development of operational thinking; formation of professional and pedagogical skills.