ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНСЬКИХ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ТА ОСЕРЕДКІВ, СПРЯМОВАНИХ НА СОЦІАЛІЗАЦІЮ ОСІБ З ОБМЕЖЕНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ В УКРАЇНІ - Перфільєва, Майя (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У зв’язку зі стійкою тенденцією зростання кількості осіб з обмеженими можливостями серед здорового населення останніми роками в Україні гостро постає питання соціального забезпечення, захисту, реабілітації та освіти означеної категорії населення. Тому автором статті здійснено аналіз діяльності вітчизняних громадських і релігійних організацій, що створюють умови для гармонійного, особистісного та соціального розвитку осіб з обмеженими можливостями. Серед ряду позитивних моментів з’ясовано, що однією з причин, що гальмує розвиток таких організацій, є брак інформації про їхню діяльність серед населення. В связи с устойчивой тенденцией роста числа лиц с ограниченными возможностями в последние годы на территории Украины остро стоит вопрос социального обеспечения, защиты, реабилитации образования указанной категории населения. Поэтому автором статьи осуществлен анализ деятельности отечественных общественных и религиозных организаций, которые создают условия для гармоничного, личностного и социального развития лиц с ограниченными возможностями. Среди ряда положительных моментов выяснено, что одной из причин, которая тормозит развитие таких организаций, является недостаток информации об их деятельности среди населения. In recent years the question of social security, protection, rehabilitation and training of the specified population category in Ukraine remains acute because of the steady tendency of an increase in the number of people with reduced capabilities among a healthy population. Therefore the activity analysis of domestic public religious organizations thatcreate conditions toharmonious, personal and social development of individuals with disabilities is conducted by the author of article.It is discovered that one of the reasons that holds back the development of such organizations is the lack of information on their activity among the people.