ВАСИЛЬ СУХОМЛИНСЬКИЙ ПРО РОЗВИВАЮЧИЙ ПОТЕНЦІАЛ ПИСЬМОВИХ ТВОРІВ У ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ - Баранюк, Ірина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Методика написання творів-мініатюр учнями початкової школи є цінним внеском Василя Сухомлинського в лінгводидактику. Особливість цієї методики полягає в підготовці учнів: вони спостерігають за явищами природи, відкривають для себе красу навколишнього світу і після того вчаться письмово виражати свої спостереження та враження. Головний «секрет» педагогіки художньо-образного слова, до якого підводить лінгводидактика Сухомлинського, полягає в тому, що художньо-літературний образ водночас «обробляється» лівою і правою півкулями мозку, живлячи їх благодатною енергією Краси. Художньо-літературна творчість учнів має бути невіддільною від процесу читання як способу активного спілкування з художньо-літературним словом.