АНАЛІЗ ТЕКСТУ НА УРОКАХ ВИВЧЕННЯ СИНТАКСИСУ СКЛАДНОГО РЕЧЕННЯ - Божко, Олена (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Статтю присвячено проблемі формування текстотвірної компетентності учнів як важливої умови становлення мовної особистості сучасного школяра. Одними з центральних умінь текстотвірної компетентності є вміння аналізувати тексти різної типологічної структури, стильової, жанрової природи, різних форм. Запропоновано варіант аналізу прецедентного тексту на уроці української мови в 9 класі, що створює міцне підґрунтя для засвоєння знань з теми «Складне речення», мовленнєвознавчих понять, пов’язаних з поняттям «текст», а також для формування текстотвірних умінь і навичок (сприйняття, розуміння, відтворення й створення висловлювань).