ДОСЛІДНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ПРОЦЕС САМОРЕАЛІЗАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ - Федорич, Христина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті подано визначення понять «діяльність» та «навчальна діяльність», проаналізовано дослідницьку діяльність як вагомий фактор розвитку творчості та самостійності учня, студента під час опрацювання мовного матеріалу. Охарактеризовано науково-дослідницьку та навчально-дослідницьку діяльність, їх специфіку. Звернуто увагу на феномен безпорадності. Особистісна безпорадність містить когнітивний, мотиваційний та емоційний компоненти, тому навчально-дослідницька діяльність описана як дієвий засіб її подолання. Навчальне дослідження розглянуто в контексті загальноосвітньої та вищої школи.